ر جاهای زیادی و در مسائل مشکل معروف است)(1) . 
پاسخ:
ابن تیمیه - رحمه الله- می‌گوید: (عالم‌ترین مردم بعد از پیامبر خدا (ص) ابوبکر و سپس بعد از او عمر است، و بسیاری گفته‌اند که بر این اجماع است که ابوبکر از همه صحابه عالم‌تر بوده است، و دلائل این مطلب در جای آن به تفصیل بیان شده است. 
هیچ‌کسی جز ابوبکر(رض)  در حضور پیامبر (ص) قضاوت نمی‌کرد و فتوا نمی‌داد. 
و هر چیزی که برای مردم در دین مشتبه می‌گردید ابوبکر آن را توضیح می‌داد.
 مردم در مورد وفات پیامبر (ص) شک کردند و ابوبکر آن را بیان کرد(2) . 
در محل دفن پیامبر (ص) دچار تردید شدند و ابوبکر(رض)  آن را توضیح داد(3) . 
و در مورد جنگیدن با منکرین زکات شک کردند و ابوبکر آن را بیان کرد(4) . 
و آیه ﴿لَتَدْخُلُنَّ الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ إِنْ شَاءَ اللَّهُ آمِنِينَ﴾ [الفتح: 27] را برایشان توضیح داد(5) . 
و وقتی پیامبر فرمود که خداوند بنده‌ای را اختیار داده که از دنیا و آخرت یکی را انتخاب کند، ابوبکر آن را توضیح داد(6) . و «کلاله» را توضیح داد، و در آن اختلاف نکردند(7) . 
و علی و دیگران از ابوبکر روایت می‌کردند، چنان که در سنن از علی روایت شده که گفت: (هرگاه از پیامبر (ص) حدیثی را می‌شنیدم خداوند مرا از آن بهره‌مند می‌کرد، و هرگاه کسی دیگر برایم حدیثی می‌گفت او را سوگند می‌دادم، وقتی برایم سوگند می‌خورد او را تصدیق می‌کردم، و ابوبکر برایم حدیث گفت و راست گفت، او گفت که پیامبر خدا (ص) فرمود: (هر مسلمانی مرتکب گناهی شود و سپس وضو بگیرد و دو رکعت نماز بگذارد و از خداوند طلب آمرزش نماید خداوند او را می‌‌آمرزد)(8) . 
و از ابوبکر فتوایی ثبت نشده که با نصی مخالف بوده باشد، و از علی و عمر و دیگران فتاوای زیادی هست که با نصوص مخالف هستند، و شافعی کتابی در مخالفتهای علی و ابن مسعود جمع‌آوری کرده است، و محمد بن نصر مروزی در این مورد کتاب بزرگی تألیف کرده است).
و ابن تیمیه کسانی را که گفته‌اند بر این اجماع شده که ابوبکر از علی عالم‌تر است نام برده است، چرا چنین نباشد و حال آن که پیامبر (ص) در قضایای بزرگ و مهم با ابوبکر و عمر مشورت می‌کرد، چنان که در مورد اسیران بدر و امثال آن از آنها مشورت خواست... سپس می‌گوید: (و از ابن عباس ثابت است که او به کتاب خدا فتوا می‌داد، اگر در قرآن مسئله را نمی‌یافت به سنت پیامبر خدا (ص) فتوا می‌داد اگر در سنت آن را نمی‌یافت به قول ابوبکر و عمر فتوا می‌داد، و طبق گفته عثمان و علی فتوا نمی‌داد)(9) . 
پیامبر (ص) ابوبکر را به عنوان امیر حج مقرر کرد و بعد از او علی را فرستاد تا سورة برائت را بخواند و نقض پیمان با قریش را اعلام کند، و علی تحت فرماندهی ابوبکر قرار داشت.
در روایت صحیح از ابوهریره (رض) نقل شده که گفت: (ابوبکر مرا به همراه تعدادی از اعلام کنندگان در روز قربانی فرستاد تا در منی اعلام کنیم که بعد از این سال هیچ مشرکی به حج نیاید و هیچ فرد لختی کعبه را طواف نکند)، حمید بن عبدالرحمان می‌گوید: سپس رسول خدا (ص) علی را پشت سر خودش سوار کرد، و به او فرمان داد که اعلام برائت کند، ابوهریره می‌گوید: علی هم همراه ما در میان اهل منی در روز عید قربان اعلام کرد...(10) . 
و ابوبکر در زمان حیات پیامبر (ص) پیش نماز مردم شد(11) ، و عمر و عثمان و علی و دیگر بزرگان صحابه موجود بودند، پس این دلالت می‌کند که او از همه صحابه عالم‌تر بوده است، چون پیامبر (ص) هیچ وقت کسی را که علم و فضیلت او از دیگران کمتر باشد به امامت در نماز فرمان نمی‌داد. 
و موارد زیاد دیگری هم هست.
-------------------------------------------------------------------
1) تهذيب الأسماء واللغات.
2) بخاری (ح 3587). 
3) مالک، موطأ (ح 545). 
4) بخاری (7121)، و مسلم (ح 90). 
5) بخاری (ح 4721).
6) بخاری (461). 
7) دارمی (2971). 
8) ابوداود (2/114)، ترمذی (4/296)، و ابن ماجه (1/446)، و احمد در المسند (1/153-154)، و احمد شاکر آن را صحیح قرار داده است.
9) منهاج السنة (7/500- 512). 
10) بخاری (ح 1602). 
11) بخاري (ح 678)، و مسلم (ح 420).
=============================
142- شما گفته‌اید: (و ششم: اینکه، آنچه در مورد عدم آگاهی اصحاب و بزرگانشان در مورد احکام ذکر کرده‌اند و مراجعه‌ شان به دیگران، و عدم مراجعه علی به هیچ کسی از آنان، چنان که ابن حزم می‌گوید: «آنها را می‌بینیم که اعتراف می‌کنند که بسیاری از احادیث به آنها نرسیده است...»(1). سپس نمونه‌هایی از عدم آگاهی بعضی از صحابه از بعضی احادیث را ذکر کرده‌اید.
پاسخ از چند جهت:
اول: اینکه، پیش‌تر گفتیم که پیامبر (ص) ابوبکر(رض)  را پیش نماز مردم کرد، پس وقتی پیامبر (ص) ابوبکر را پسندید که در بزرگترین جا جانشین او باشد؛ این بر آن دلالت می‌کند که او از همه اصحاب عالم‌تر بوده است، و پیامبر (ص) او را بیشتر از همه دوست می‌داشته است؛ مگر اینکه شما بگویید که پیامبر (ص) این کار را از روی تقیه کرده است!! أستغفر الله.
دوم: اینکه، شما از ابن حزم نقل کرده‌اید که او گفته است که هیچ‌کسی از صحابه نبوده مگر آن که بعضی از احادیث یا احکام را نمی‌دانسته است... و ادعا کرده‌اید که علی به هیچ کسی از صحابه مراجعه نکرده است...
نمی‌دانم آیا به عمد مرتکب اشتباه شده‌اید یا غفلت ورزیده‌اید! ابن حزم می‌گوید: علی (رض) مثل بقیه صحابه است.
ابن حزم می‌گوید: (این علی - رضوان الله علیه- است که اعتراف می‌کند که بسیاری از صحابه احادیثی از پیامبر (ص) برای او روایت می‌کنند که او آن را نمی‌داند، و او آنها را سوگند می‌داد بجز ابوبکر که علی او را سوگند نمی‌داد...)(2). 
پس ابن حزم تأکید می‌کند که صحابه - بدون استثناء- هیچ کسی از آنها همه احادیث را حفظ نداشته‌اند. بلکه در کتابش «الفِصَل» واضح‌تر از این با رد سخن شیعه که می‌گویند: (علی از همه صحابه عالم‌تر بوده است). می‌گوید: (دروغ می‌گویند. علم صحابی با یکی از این دو چیز مشخص می‌شود، یکی کثرت روایات و فتاوای او، و دوم: اینکه پیامبر (ص) از او در مسئولیتهای زیادی استفاده کنند. چرا که غیر قابل تصور است که پیامبر خدا (ص) جاهلی را مسئولیت دهد، و این بزرگترین دلیل بر علم و گستردگی آن است. 
ما در این مورد نگاه کردیم و دیدیم که پیامبر (ص) در دوران بیماریش امامت در نماز را به عهده ابوبکرسپرد، و بزرگان صحابه همچون علی و عمر و ابن مسعود و ابی و دیگران حضور داشتند، و پیامبر (ص) ابوبکر را بر همه ترجیح داد...)(3)، سپس او - رحمه الله- برای این پاسخ خود دلایل عقلی و نقلی را بیان می‌کند. پس روشن شد که سخن ابن حزم بر خلاف چیزی است که شما گفته‌اید!! 
--------------------------------------------------------------------
1) الإحکام (2/ 142- 145). 
2) الإحکام (1/153-154)، و می‌بینید که صفحه و جلد فرق می‌کنند،  مطلب در جلد اول است نه در جلد دوم و صفحه هم فرق می‌کند!!
3) الفصل (4/136). 143- شما گفته‌اید: (قطع نظر از همه اینها، علمای منصف در این تردیدی ندارند که علی بن ابی طالب اولین کسی بود که اسلام آورد، و در دامان پیامبر(ص) تربیت یافت، و قبل از بعثت در آغوش ایشان زندگی کرد، و آنحضرت او را پرورش داد و علی همچنان با پیامبر ب