0.txt">حافظ ابوبکر بیهقی</a><a class="text" href="w:text:211.txt">امام دارقطنی</a><a class="text" href="w:text:212.txt">بغوی، ابوالقاسم</a><a class="text" href="w:text:213.txt">حافظ شهرزوری</a><a class="text" href="w:text:214.txt">حافظ ابوالقاسم ابن عساکر</a><a class="text" href="w:text:215.txt">ابن صلاح عثمان</a><a class="text" href="w:text:216.txt">امام نووی (رح)</a><a class="text" href="w:text:217.txt">الحافظ ضیاء الدین مقدسی</a><a class="text" href="w:text:218.txt">ابوالبرکات المجد ابن تیمیه</a><a class="text" href="w:text:219.txt">حافظ ابن حجر عسقلانی</a><a class="text" href="w:text:220.txt">النور الهیثمی</a><a class="text" href="w:text:221.txt">حافظ سراج بلقینی</a><a class="text" href="w:text:222.txt">الحافظ السخاوی</a><a class="text" href="w:text:223.txt">حافظ شیخ جلال الدین السیوطی</a><a class="text" href="w:text:224.txt">المحدث ضیاء الدین کمشخانوی</a><a class="text" href="w:text:225.txt">حافظ مبارکفوری</a></body></html><?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<html><body><a class="text" href="w:text:3.txt">شناسنامه</a><a class="folder" href="w:html:4.xml">بخش اول: مقدمه در تاریخ فقه</a><a class="folder" href="w:html:19.xml">بخش دوم: اصحاب كتب سته</a><a class="folder" href="w:html:199.xml">بخش سوم: خاتمه</a><a class="folder" href="w:html:226.xml">بخش چهارم: ملحقات</a><a class="text" href="w:text:260.txt">پایان کتاب</a><a class="text" href="w:text:261.txt">مآخذ کتاب</a></body></html><?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<html><body><a class="text" href="w:text:21.txt">1- نام و نسب</a><a class="text" href="w:text:22.txt">ولادت و نشأت و زادگاه بخاری</a><a class="text" href="w:text:23.txt">طلب علم و رحلات و مسافرت‌های او</a><a class="text" href="w:text:24.txt">2- کنیه</a><a class="text" href="w:text:25.txt">3- لقب</a><a class="text" href="w:text:26.txt">4- تاریخ تولد</a><a class="text" href="w:text:27.txt">5- محل تولد</a><a class="text" href="w:text:28.txt">6- تاریخ وفات</a><a class="text" href="w:text:29.txt">7- محل وفات</a><a class="text" href="w:text:30.txt">8- محل سکونت</a><a class="text" href="w:text:31.txt">9- شغل شخصی</a><a class="text" href="w:text:32.txt">10- نام پدر</a><a class="text" href="w:text:33.txt">11- شغل پدر</a><a class="text" href="w:text:34.txt">12- نام فرزند</a><a class="text" href="w:text:35.txt">13- شغل فرزند</a><a class="text" href="w:text:36.txt">14- درآمد</a><a class="text" href="w:text:37.txt">15- رابطه با حکومت</a><a class="text" href="w:text:38.txt">16- محل تحصیل</a><a class="text" href="w:text:39.txt">17- استادان و شیوخ او و درجات آنها</a><a class="text" href="w:text:40.txt">طبقات مشایخ او و مراتب آنها</a><a class="text" href="w:text:41.txt">18- نام مدارس</a><a class="text" href="w:text:42.txt">19- نام مساجد</a><a class="text" href="w:text:43.txt">20- مسافرت</a><a class="text" href="w:text:44.txt">21- از که اجازه گرفته</a><a class="text" href="w:text:45.txt">22- کجا درس می‌داده</a><a class="text" href="w:text:46.txt">23- شاگردان نخبة او و آخذین از او</a><a class="text" href="w:text:47.txt">24- آثار علمی او</a><a class="text" href="w:text:48.txt">قوة حافظة بخاری و تیزفکری او</a><a class="text" href="w:text:49.txt">شمائل او</a><a class="text" href="w:text:50.txt">سعی بخاری و کوشش او در علم و عبادت</a><a class="text" href="w:text:51.txt">سیرت و زهد و فضایل و کرم او</a><a class="text" href="w:text:52.txt">آشنائی او به فن تیراندازی</a><a class="text" href="w:text:53.txt">اشعار و طرائف او</a><a class="text" href="w:text:54.txt">ثناء مردم و مشایخ و اقران بر او</a><a class="text" href="w:text:55.txt">فضائل جامع الصحیح</a><a class="text" href="w:text:56.txt">فوائد اعاده و تکریر احادیث در صحیح بخاری</a><a class="text" href="w:text:57.txt">عدة احادیث بخاری</a><a class="text" href="w:text:58.txt">شروط بخاری</a><a class="text" href="w:text:59.txt">سبب تقطیع احادیث</a><a class="text" href="w:text:60.txt">چرا بخاری احادیث معلقه را ذکر کرده است</a><a class="text" href="w:text:61.txt">فقه و مذهب و اجتهاد و اختیارات او</a><a class="text" href="w:text:62.txt">اختیارات او</a><a class="text" href="w:text:63.txt">اختلاف شیخ ذهلی با شیخ بخاری</a><a class="text" href="w:text:64.txt">فتنة بخاری با امیر بخارا</a><a class="text" href="w:text:65.txt">وفات بخاری</a></body></html>در خاتمه در بارة ترجمة احوال عده‌ای از اصحاب دیگر مشهور حدیث که نام آنها در بسیاری از کتاب‌های فقهی، دینی، حدیثی، شرعی، تفسیری و غیره به چشم می‌خورد، به طور اختصار به بحث می‌پردازیم.

حافظ ابوبکر بن خزیمه
محمد بن اسحاق بن خزیمة نیشابوری در سال 222 متولد شد و از اسحاق بن راهویه، محمد بن ابان مستملی، احمد بن منیع و بشر بن معاذ سماع حدیث کرده است.
شیخان خارج از صحیحین از او روایت کرده اند، و هکذا احمد بن مبارک و ابوعلی نیشابوری نیز از او روایت کرده اند، وی رحمه الله در سال 311 زندگی را بدرود گفت و «کتاب الصحیح» او در صدر کتاب‌های صحاح قرار گرفته است.	ابومحمد عبدالله بن عبدالرحمن بن فضل بن بهرام (یا مهران) بن عبدالصمد در سمرقند به دنیا آمد، در خراسان و بلاد شام و عراق و مصر و حجاز طلب حدیث نمود، از شاگردان او مسلم، ابوداوود، ترمذی و نسائی بوده اند، از مصنفات او «التفسیر» و «المسند»یا «الجامع الصحیح» می‌باشد که در هند چاپ شده است.
او از اکابر علماء و محدثین است و سنن نبویه را در شهر خود انتشار داد، و در سال 255 هجری قمری در هفتاد و پنج سالگی در مرو وفات یافت و در همانجا دفن گردید، محمد بن اسماعیل بخاری از شنیدن خبر وفات او بسیار متألم شد و گریست و این شعر را خواند:
إن عشت تفجع بالأحبة كلهم
وفن أنفسك لا أبالك أفجعاحمد بن سعید بن صربن بن سلیمان، سرخسی المولد، نیشابوری المنشأ، دارمی القبیلة ابوجعفر الکنیه: از مشاهیر فقهاء و محدثین اسلامی است و دارای حافظة قوی بوده است و برای استماع حدیث به سیر و سیاحت پرداخته و از نصر بن شمعیل و علی بن حسین واقد و مشایخ دیگر استماع حدیث نموده و در بغداد به روایت حدیث سرگرم بوده است و مسلم و بخاری از او روایت کرده اند، و عاقبت به نیشابور رفت و در سال 203 بدیار دیگر شتافت.محمد بن حبان بستی شافعی از اصحاب حدیث می‌باشد، و او از ابی عبدالرحمن نسائی، عمر بن موسی بن مجاشع، ابایعلی موصلی، ابابکر بن خزیمه و جماعتی دیگر از خراسان و مصر سماع حدیث کرده است.
حاکم، ابوالحسن محمد بن احمد زوزنی و محمد بن احمد بن منصور بوتانی از او سماع حدیث کرده اند، و در مسند قضا زمانی بر سمرقند به سر برده است، حاکم گوید: ابن حبان از اوعیة علم در فقه و لغت و حدیث و وعظ بوده است، وی از عقلاء رجال بوده و به شهرهای نیشابور و بخارا مسافرت کرده است و در بست سجستان متولد گردید و سپس به سوی وطنش سجستان مراجعه نموده و در آنجا در سال 354 فوت کرده است، کتاب الصحیح او که مسمی به «تقاسیم و انواع» است در علم حدیث مشهور می‌باشد، امیر علاء الدین فارسی متوفی سال 739 آن را بر نظام مسانید ترتیب داده و آن را «الاحسان في تقریب صحیح ابن حبان» نام داده است.ابوبکر احمد بن عمر بصری حافظ صاحب «مسند کبیر» از علمای درجه اول عالم اسلام است، در زهد و تقوا او را قرین امام احمد شمرده اند، و در سال 292 هجری در شهر رمله زندگی را بدرود گفت.محمد بن عبدالله الضبی النیشابوری معروف به ابن البیع، از ائمة حدیث و حفاظ بوده، در سال 321 هجری به دنیا آمد و به شهرهای عراق، حجاز، خراسان، ماوراء النهر و ری در پی کسب علم مسافرت کرد، از ابی عباس اصم، محمد بن عبدالله بن صفار و ابی عمرو بن سماک روایت کرده است، و دارقطنی، ابوذر هروی، ابویعلی خلیلی و  ابوبکر بیهقی از او روایت نموده اند، از تألیفات مهم او کتاب «المستدرک علی الصحیحن» است، وی در سال 405 در نیشابور وفات کرده است.سلی