ح سنت است و يا حداقل جایز است؛

اما با شرایط ذیل:

شرط اوّل: زدن دف- ابزاری دایره ای شکل که یک طرف آن باز است و یک طرف آن بسته است - ؛ چنانچه هر دو طرف آن بسته باشد به آن طبل گویند ، که استفاده از آن ناجایز است ؛ زیرا طبل از ابزار موسیقی است که استفاده از تمام آلات موسیقی ناجایز است ، مکر آنچه که دلیلی بر جواز آن باشد مانند زدن دف در آیام عروسی .

شرط دوّم: در کنار زدن دف، امری حرام صورت نگیرد، مانند ترانه‌هایی که غرایز را تحریک مي‌کند؛ خود این کار ممنوع است چه به تنهایی صورت بگیرد یا همراه با دف، در مراسم عروسی باشد یا غیر عروسی.

شرط سوّم: زدن دف همراه با فتنه‌اي دیگر نباشد. مانند: بلند بودن صداهای زیبا و گوش دادن به آن توسط مردان، در این صورت دف زدن ممنوع است.

شرط چهارم: از صدای دف، دیگران اذیت نشوند؛ در صورتی که دیگران از این کار آزار ببینند و اذیت شوند، باز هم ممنوع است؛ بخصوص با استفاده از بلندگو كه خالی از فتنه نیست.

رسول الله صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ نماز گزاران را منع مي‌کند از این که قرائت را با صدای بلند بخوانند تا مبادا نمازگزاران دیگر دچار تشویش نشوند؛ پس چگونه است صدای بلندگو و دف و ترانه و موسیقی، آن هم در صورتي كه با بلندگو پخش شود؟

اما در مورد گرفتن عکس از مراسم عروسی، باید گفت: که هیچ فرد عاقل و فهمیده‌اي وجود ندارد که این کار را تأیید کند، چه رسد به انسان مؤمن، چگونه این فرد برخود روا مي‌دارد که عکس محارمش، از مادر و دختر و خواهر و همسرش، گرفته شود و دست به دست شود و دیگران آن را تماشا کنند و هر فاسقی آن را ببیند. 

از همه زشت تر، فیلمبرداری با دستگاه است، زیرا فیلم، مانند پخش زنده و مستقیم است و تصاویر، خیلی واضح و جالب دیده مي‌شوند، به نظر بنده این کار بسیار زشت است و صاحب هر عقل سلیمی و آیین صحیحی آن را بد مي‌پندارد و انکار مي‌کند، هیچ فرد با حیا و با غیرتی این کار را جایز نمي‌داند. 

رقص زنان امری ناپسند است، ما به جواز آن فتوا نمي‌دهیم؛ به دلیل مسایل و مشکلاتی که به خاطر این مورد برای زنان پیش آمده است. رقص مردان زشت تر از رقص زنان است، و مشابهت مردان به زنان است. رقص زنان و مردان با هم بسیار زشت است و صفت افراد نادان و کم عقل است؛ رقص مردان و زنان در کنار یکدیگر بسیار فتنه برانگیز است؛ به خصوص در مراسم عروسی. 

سائل در سؤال گفته بود که داماد در جمع زنان مي‌آید و عروس خانم را مي‌بوسد – خیلی جای تعجب است – فردی که خداوند او را موفق به نعمت ازدواج نموده است، این گونه با زشتی تمام این کار منافی با مروّت و جوانمردی را انجام مي‌دهد. چگونه خویشاوندان این زن به مرد اجازه ي این کار را مي‌دهند؟! آیا بیم آن را ندارند که مرد در جمع زنان، کسانی را ببیند که از همسرش بهتر و زیباتر هستند و به آنان علاقمند شود و نسبت به همسرش بی رغبت شود، و پس از آن همه وقت به آن زیبا رویان بیاندیشد و همسرش از چشمش بیفتد و آخرالامر، بین او و همسرش اختلاف و تیرگی و جدایی بیفتد. 

در پایان سخنم به همه ي برداران مسلمان توصیه مي‌کنم از این اعمال زشت و خلاف شرع جلوگیری کنند، و از آنان مي‌خواهم نعمت ازدواج و نعمتهای دیگر را قدر بدانند، پیرو سلف صالح پيشكسوتان نيكو سيرت بوده و تابع سنت نبوی باشند، از کسانی پیروی نکنند که خودشان گمراه بودند و دیگران را گمراه نمودند. 

 شیخ ابن عثیمین – فتاوی معاصرة / ص(36-39)<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<html><body><a class="text" href="w:text:133.txt">حکم گفتن: بار الها، ما از تو نمی‌خواهیم که تقدیر را عوض کنی...؟!</a><a class="text" href="w:text:134.txt">حکم استدلال به تقدیر در ارتکاب گناهان</a><a class="text" href="w:text:135.txt">گفتن: روزگار بد و زندگی تلخ</a><a class="text" href="w:text:136.txt">حکم گفتن:آخرت دور است!</a></body></html><?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<html><body><a class="text" href="w:text:1321.txt">مردان اجازه ندارند در مراسم عروسی به رقص و پایکوبی بپردازند</a><a class="text" href="w:text:1322.txt">حکم اسراف در مراسم عروسی و جشن و سرور،  شکر نعمت واجب است</a><a class="text" href="w:text:1323.txt">حکم اسراف در مراسم ازدواج و مراسم جشن و سرور (گفتاري از شيخ ابن عثيمين)</a><a class="text" href="w:text:1324.txt">حکم برگزاری مراسم ازدواج در هتل‌ها</a><a class="text" href="w:text:1325.txt">حکم کف زدن و اظهار سرور و شادی با صدای بلند در عروسی</a><a class="text" href="w:text:1326.txt">حکم بردن عروس در جايگاه ويژه</a><a class="text" href="w:text:1327.txt">حکم بردن عروس و داماد در حجله و حضور زنان بیگانه </a><a class="text" href="w:text:1328.txt">حکم سخنرانی در مراسم عروسی </a><a class="text" href="w:text:1329.txt">حکم مراسم عروسی(الزوارة)</a><a class="text" href="w:text:1330.txt">حکم جشن (التِّحوال)</a></body></html>[61] مردان اجازه ندارند در مراسم عروسی به رقص و پایکوبی بپردازند

س: آیا مرد مسلمان مي‌تواند در مراسم عروسی دف بزند و برقصد؟ 

ج: رقص مخصوص زنان است؛ زنان مي‌توانند در مراسم عروسی برقصند و دف بزنند مشروط به این که مجلس زنانه باشد و مردان در آن حضور نداشته باشند؛ بنابراین این کار برای زنان اشکالی ندارد.

اما رقصیدن مردان با زدن دف و یا بدون آن دلیلی بر جواز آن نیست. 

وبالله التوفیق: و صلی الله علی نبینا محمد و آله و صحبه وسلم.

فتاوای انجمن دایمی مباحث علمی و افتا(19/116) [62] حکم اسراف در مراسم عروسی و جشن و سرور،  شکر نعمت واجب است. 

الحمدلله وحده، والصلاة والسلام علی رسول الله و آله و صحبه... اما بعد: بدون تردید پروردگار، بندگان خود را با فقر و نیازمندی مورد امتحان و آزمایش قرار مي‌دهد، آن گونه که در اوایل قرن چهاردهم هجری خداوند اهالی سرزمین حجاز را مورد امتحان و آزمایش قرار داد؛ 

الله تعالی مي‌فرماید:[ وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الأمْوَالِ وَالأنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ (١٥٥)الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُمْ مُصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ (١٥٦)] [بقره: 155- 156] 

«و قطعاً شما را با برخی از امور (همچون) ترس و گرسنگی و کاهش مالی و جانی و کمبود میوه‌ها، آزمایش مي‌کنیم و مژده بده به شکیبایان، آن کسانی که هنگامی که بلایی بدانان مي‌رسد، مي‌گویند: ما از آن خداییم و به سوی او باز مي‌گردیم».

آن گونه که الله تعالی بندگان خود را با نعمت و فراوانی رزق مورد امتحان و آزمایش قرار مي‌دهد؛ به نحوی که امروز شاهد آن هستیم؛ تا پروردگار بندگان خود را بیازماید و ایمان و شکرگزاری آنان را مورد محک و آزمایش قرار دهد.

 پروردگار مي‌فرماید:[ إِنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلادُكُمْ فِتْنَةٌ وَاللَّهُ عِنْدَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ (١٥)][تغابن: 15]

[اموال شما و فرزندانتان صرفاً [وسيله] آزمايشى [براى شما]يند و خداست كه نزد او پاداشى بزرگ است]

 سرانجام نیک از آن اهل تقوا است همان کسانی که اعمالشان مطابق با شریعت است؛ مانند صبر بر فقر و داشتن امید و ثواب از پروردگار، و شکرگزاری بر نعمتها، و داشتن الگوی مصرف صحیح در زم