 [البقره : 234]

 [کسانی که می میرند و زنانی به جا می گذارند زنانشان باید چهار ماه و ده روز انتظار بکشند.] 

( بدين معني كه زن شوهر مرده بايد از آرايش، خواستگاري، وازدواج، وخروج از منزل -- مگر با بودن عذر شرعي - دوري كند )

وبا لله التوفیق،وصلی الله علی نبینا محمد وآله وصحبه وسلم

 فتاوای انجمن دائم پژوهشهای علمی و افتا (20/399)[145]-طلاق دوم در اثنای عده واقع می گردد و نیاز به عده ي دیگری نیست.

س: مردی زنش را یک طلاق می دهد و در اثنای عده برای بار دوم او را طلاق می دهد، آیا زن با تمام شدن عده ي طلاق اول بر او حرام می شود یا باید عده ي طلاق اول و دوم هر دوبگذرد؟

ج: اگر مرد زنش را یک طلاق بدهد و در اثنای عده، طلاق دوم را بدهد با تمام شدنعده ي اول، زن بر او حرام می شود. 

وبا لله التوفیق،وصلی الله علی نبینا محمد وآله وصحبه وسلم

 فتاوای انجمن دائم پژوهشهای علمی و افتا (20/426) [146] بايدها و نبايدها براي زني كه شوهرش وفات يافته و به عده اش نشسته است

س: لطفاً اموري كه در زمان عده از قبيل پوشيدن لباس، حرف زدن در تلفن، رفتن به ديدار همسايگان، و ... كه بايد رعايت شوند را بيان كنيد. 

ج: زن شوهر مرده كه در حال گذراندن عدّه مي باشد، انجام دادن امور ذيل بر او حرام است: آراستن با لباس، خودآرايي با زدن رنگ و سرمه كشيدن به چشم و هر نوع آرايش و زدن خوشبويي به لباس و بدن.

 زن شوهر مرده بايد تا وقتي كه عده اش كامل مي شود در خانه ي شوهر بماند. البته مي تواند براي كارها و نيازهايش روزها بيرون برود نه شبها. چنانچه حرف زدن در تلفن باعث فتنه نمي شود برايش جايز است. براي زني كه شوهرش وفات نموده، گرفتن ناخن و موهاي زايد و به طور كلي نظافت، اشكالي ندارد.

وبا لله التوفیق،وصلی الله علی نبینا محمد وآله وصحبه وسلم

 فتاوای انجمن دائم پژوهشهای علمی و افتا (20/448)[147] عزاداري براي پادشاهان و رهبران 

الحمد لله و الصلوة و السلام علي رسول الله و علي آله و اصحابه و من اهتدي بهداه … اما بعد: 

در بسياري از كشورهاي اسلامي مرسوم است كه وقتي فردي از پادشاهان يا رهبران مي ميرد، مدت سه روز يا كمتر يا بيشتر اعلام عزا مي كنند و پرچم ها را نيمه افراشته قرار مي دهند. ترديدي نيست كه اين كار با شريعت محمدي صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  مخالف است و اختيار شبهات با دشمنان اسلام است، و احاديث صحيحي از پيامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  روايت شده كه از عزاداري و به سوگ نشستن نهي مي كند و از آن بر حذر مي دارد و فقط زن مي تواند براي شوهرش چهار ماه و ده روز به سوگ بنشيند ، چنان كه پيامبر به زن اجازه داده كه براي خويشاوندش سه روز يا كمتر از آن به سوگ بنشيند، اما علاوه از اين ديگر عزاداري ها از نظر شرعي ممنوع هستند، و شريعت عزاداري براي پادشاه يا رهبر يا كساني ديگر را اجازه نداده است. 

در زمان پيامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  پسرش ابراهيم و سه دخترش و افراد برجسته و مهمي وفات يافتند؛ اما پيامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  براي آنها عزاداري نكرد. در زمان او فرماندهان لشكر موته، زيد ابن حارثه و جعفرابن ابي طالب و عبدالله بن رواحه رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُم كشته شدند، اما پيامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  براي آنها اعلام عزا نكرد. پيامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  كه شريف ترين انسان و برترين پيامبران و سردار انسانيت بود وفات يافت، و وفات او بزرگترين مصيبت بود اما صحابه براي او عزاداري نكردند. 

عمر و عثمان و علي كه بعد از پيامبران و بعد از ابوبكر صديق برترين انسان ها هستند كشته شدند؛ اما صحابه براي آنها عزاداري نكردند.

 همچنين ائمه و پيشوايان اسلام و علماي تابعين و كساني كه بعد از آنها آمدند، همچون: سعيد بن مسيب، علي بن حسين زين العابدين و فرزندش محمد بن علي، عمر بن عبدالعزيز، زهري، امام ابوحنيفه، و شاگردانش محمد و ابويوسف و امام مالك بن انس و اوزاعي، ثوري، امام شافعي، امام احمد بن حنبل، اسحاق بن راهويه و ديگر ائمه علم و هدايت وفات يافتند اما مسلمين براي آنها عزاداري نكردند. 

اگر عزاداري خيري بود سلف صالح از ما به آن پيشي مي گرفت، و خير تمام در پيروي از آنهاست و شرّ همه در مخالفت آنان است. سنت پيامبرصَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَسَلَّمَ  بر اين دلالت دارد كه آنچه سلف انجام مي داده اند يعني عزاداري نكردن جز عزاداري زنان براي شوهرانشان حق و درست است. 

آنچه امروز مردم انجام مي دهند و براي پادشاهان و رهبران عزا داري مي كنند كاري است مخالف شريعت و اضافه بر آن زيان هاي زيادي دارد ومصالح و منافع تعطيل مي شوند و تشبّه با دشمنان اسلام است.

بنابراين بايد رهبران مسلمين و سرانشان اين عزاداري را ترك گويند و در راه سلف صالح يعني صحابه و تابعين و پيروانشان گام بردارند. علما بايد مردم را متوجه نمايند و وظيفه خير خواهي و همكاري در راستاي نيكي و پرهيزگاري را انجام دهند. 

 از آنجا كه خدا خيرخواهي براي خدا و كتابش و رسولش و ائمه مسلمين و عموم مسلمين را واجب كرده است ... بر آن شدم تا اين مختصر را بنويسم. از خداوند مي خواهمرهبران مسلمين و عموم مردم مسلمان را به آنچه رضاي او تعالي است توفيق دهد و آنان را به تممسك به شريعت الهي و پرهيز از آنچه مخالف شريعت است توفيق عنايت نمايد، و دلها و اعمال ما را اصلاح گرداند . بيگمان او تعالي شنواي داناست، و زود اجابت مي كند. 

و صلي الله وسلم علي نبينا محمد و آله و صحبه 

شيخ ابن باز – مجموع فتاوي و مقالات متنوعة (22/229) [148] اگر شوهر مسیحی مسلمان شود حکم چیست؟

س: وقتی مرد مسیحی بخواهد مسلمان شود اموری که به دنبال اسلام او می آیند چیست؟ مثل اینکه زنش مسیحی است و تعدادی فرزند دارد ... و آیا باید خودش را ختنه نماید؟ با اینکه عمرش از سی پنج سال گذشته است ... و باید نخست چه چیزهای به او یاد داده شود؟ 

ج: اولاً باید شهادتین به او یاد داده شوند و معنای آن به او تفهیم گردد و برایش بیان شود که عیسی علیه السلام بنده خدا و پیامبرش می باشد، و ارکان شش گانه ایمان برایش توضیح داده شوند بقیه ارکان پنجگانه اسلام برای او بیان شوند، چنان که در حدیث عمر آمده که جبرئیل علیه السلام از پیامبر [1] پرسید،و در حدیث ابن عباس و در حدیث فرستادن معاذ بن عین [2] این ارکان بیان شده اند. 

دوّم اینکه مرد مسیحی به همراه زنش مسلمان شود آنها بر اساس عقد قبلی زن و شوهر هستند، و همچنین اگر یکی پس از دیگری مسلمان شوند همچنان بر عقد سابق باقی می مانند. همچنین اگر شوهر، مسلمان شود و زن مسلمان نشود اگر زن یهودی یا مسیحی پاکدامنی هست بر عقد سابق باقی می مانند و زن و شوهر هستند. چون الله تعالي می فرماید : «الْيَوْمَ أُحِلَّ لَكُمُ الطَّيِّبَاتُ وَطَعَامُ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ حِلٌّ لَكُمْ وَطَعَامُكُمْ حِلٌّ لَهُمْ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ 